Virágot ​Algernonnak

Tartalom:

“Ennek a regénynek rendhagyó a története: először novella volt, szépirodalmi és tudományos-fantasztikus antológiáknak egyaránt kedvelt darabja, utána televízió-dráma lett belőle, s csak azután teljes jogú és méretű regény. Nem véletlen, hogy a tudományos-fantasztikus irodalom is magának követeli Keyes művét: a gyengeelméjű Charlie Gordon zsenivé operálása, majd eredeti állapotába való rohamos visszahanyatlása valóban hálás témája lehet a science fiction népszerű műfajának. De ez a regény több merőben fantasztikus témánál: mélységesen hiteles lélektani rajza egy rokonszenves személyiség fejlődésének, s a tragédiába torkolló befejezés mégsem elkeserítő, hanem felemelő: Charlie Gordon a mesébe illő pálya befutása és a végső zuhanás után is megőrzi emberi tartását, élni akarását, optimizmusát.”

Egy klasszikus, amibe nagyon nehezen kezdtem bele, nehezen haladtam vele, de úgy megkedveltem, hogy talán életem egyik legjobb olvasmánya lett.

Amikor kiderült az olvasó klubban, hogy ezt a könyvet fogjuk közösen majd kibeszélni kissé megijedtem. Mostanában elkezdtem ugyan klasszikusokat olvasni és szemeztem is vele, de elvetettem, mert sem a fülszövege, sem a borítója nem tetszett és nem föllőtt hozzá a fogam. Egyszerűen csak húztam és halasztottam, de végül kézbe vettem és felütöttem. Aztán beszippantott a világa.

Egy nagyon nehéz és érdekes témát feldolgozó alkotás, amit örülök, hogy felnőtt fejjel a kezembe vehettem, mert így élvezni és megérteni is tudtam.

Nagyon féltem tőle. Attól tartottam az egészet egy kínszenvedés lesz végigrágni, semmit nem fogok belőle megérteni, vagy felfogni, vagy egyszerűen csak annyira unatkozni fogok rajta, hogy egyszerűen félbehagyom. Nagyon örültem, hogy nem ez történt és tényleg egy olyan írást kaptam a kezembe, amelynek értéke van és ad is valamit magából az olvasójának.

Nem egy egyszerű regény, ahogy a témája sem az, de aki ráveszi magát arra, higy felüsse és elolvassa az első szót nem fogja megbánni, mert onnantól kezdve biztos vagyok benne, hogy nem fogja tudni letenni. Még azokat az olvasókat is rabul ejtheti, akiket egyáltalán nem mozgatnak meg az ilyesfajta témák, vagy gondolatok, de szerintem ők is megtalálják benne azt az értéket, amitől különleges lesz számukra ez a könyv.

A történet maga nagyon aranyos, de ugyanakkor mélyenszántó, megbotránkoztató és elgondolkodtató. Én csak ajánlani tudom mindenkinek, mert tényleg érdemes elolvasni. Megmutatja az igazi emberi értékeket és felnyitja az olvasó szemét. Új perspektívában mutatja be neki a világot és ő úgy fog rácsodálkozni, akár egy kisgyerek és várni fogja azt, hogy a könyv által tovább tanulhasson és felfödjön.

Charlie egy olyan karakter lett a szememben, akár egy hús-vér ember, aki valóban létezett és ő vetette mindezt papírra. Az író kiválóan alkotta meg és általa egy olyan személyiséget hozott létre, akivel az olvasó saját maga is tanulhat.

Meleg szívvel ajánlom bárkinek! Érdemes belekezdeni, ne ijedjetek meg attól, hogy klasszikus, régi. Ugyan olyan, sőt talán még nagyobb értéke van mint a mostani könyveknek, neked csak annyit kell tenned, hogy kinyisd és hallgasd végig.

A könyvnek a hatása biztos nem marad el miután elolvastad!


Kedvenc idézeteim a könyvből:

“Milyen másnak látom őket most! És milyen ostoba voltam, amikor egy percig azt hittem, hogy a professzorok szellemóriások. Emberek ők, s attól tartanak, hogy a világ rájöhet erre.”

“Az intelligencia az emberiség egyik legnagyobb adománya. De a tudásra való törekvés túlságosan is gyakran kiszorítja a szeretetre való törekvést.”

5/5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s