Csillagtalan tenger

Tartalom:

“A ​rajongók millióit világszerte meghódító Éjszakai cirkusz szerzője egy titkos föld alatti világban játszódó, kortalan szerelmi történettel tér vissza, melynek a szereplői kalózok, festők, szeretők és hazugok, valamint egy gyönyörű, csillagtalan tenger.

Zachary Ezra Rawlins egy nap rejtélyes könyvet talál az egyetemi könyvtárban. A szerelmes rabokról, kulcsgyűjtőkről és névtelen őrzőkről szóló történetek olvasása során ugyanis felfedez valami furcsát: a lapok egyszer csak a saját gyermekkorát kezdik el leírni hihetetlen pontossággal. Miközben értetlenül áll a megmagyarázhatatlan jelenség előtt, és kétségbeesetten igyekszik rájönni, hogyan örökítették meg az élete történetét, Zachary rábukkan néhány nyomra – egy méhre, egy kulcsra és egy kardra –, amelyek elvezetik egy titkos New York-i klub álarcosbáljába. Nem sokkal később pedig egy régi könyvtárban találja magát, amely mélyen a föld alatt rejtőzik, és igazi csodákat rejt.

Ezen a helyen elveszett városok vannak, és szeretők lakják, akik az idő határait átlépve az ajtórések alatt csúsztatják be egymásnak a leveleiket, miközben a halottak elfeledett történeteket suttognak. Zachary megismeri az őrzőket, akik nagy áldozatot hoztak azért, hogy megvédjék ezt a világot, akik feláldozták a szemük világát és a nyelvüket, hogy megóvják az archívumot. És találkozik azokkal is, akik el akarják pusztítani. Összefog Mirabellel, a hely elszánt, rózsaszín hajú védelmezőjével, és Doriannel, a jóképű, mezítlábas férfival, majd bejárja a kanyargós alagutakat, a félhomályos lépcsőket, a zsúfolt báltermeket és a varázslatos világ édes ízű tengerpartjait, közben pedig ráébred, hogy mit is kell tennie. Nemcsak abban a rejtélyes könyvben, hanem a saját életében is.”

Hát ez az a könyv, amely teljesen összezavart.

Erin Morgenest írónő nagy sikerű Éjszakai cirkusz című könyve után hatalmas lelkesedéssel várta mindenki uj, magyarul megjelenő, felnőtt, fantasy könyvét, amelyet az első könyv sikere után szinte mindenki el akarta olvasni. Én is hasonló képen voltam vele, hiszen a másik könyve hatalmas kedvencemmé nőtte ki magát. Éppen ezért a megjelenését követően be is szereztem. 

Igaz másodjára vágtam bele újra, egy évvel az első nekifutásomnak után és nagyon vegyes érzelmeket keltett bennem.

Első olvasásra nem tudott a sorokhoz szögezni. Érdekesnek is találtam, mert bár ugye az Éjszakai cirkusz is lassan indul be, ott a folyamatos feszültség és izgalom odakötötte az olvasót a papírhoz és nem is akart kiszakadni abból a világból. Fülszöveg alapján ugyan erre számítottam a Csillagtalan tengernél is, hiszen elég figyelemfelkeltő és hangzatos. Azonban amikor először belekezdtem egyszerűen annyira nem kötött le, hogy nagyjából a 60. oldalon abba is hagytam. Most az újrakezdésben is eléggé nehezen haladtam vele, ami azért furcsa számomra, mert maga a történet nagyon érdekes és precízen felépített, azonban számomra kissé túlságosan is túlzsúfolt volt. Mintha az írónő mindent egy történetbe akart volna beleszuszakolni és ez sajnos meg is látszik a történeten. Nekem kissé talán túlságosan is zavaros volt. Az írónő annyira bonyolultra akarta megírni a történetet, hogy sajnos én is belebonyolódtam. Egyszerűen nem is értettem mi ez az egész, próbáltam benne valami olyat találni, ami ott tart, de ha találtam is az azonnal elugrott előlem.

Mert ilyen volt maga a történet is.

Ide-oda ugrált téren és időn keresztül és ezzel nem hogy nagyobb lelkesedést váltott volna ki belőlem, hanem inkább felhúzott. Hiszen amint belekezdtünk valamibe és már beindult volna a történet vagy kezdett volna egy kicsit érdekesebbé válni, hopp, már váltunk is át egy másikba, ami teljesen megzavart egyszerűen olyan élesek voltak ezek a váltások, hogy egyik történetre sem tudtam teljesen koncentrálni és megkedvelni sem. Túl gyorsak és hirtelenek voltak. Amint belekezdtünk egybe, azonnal jött a következő. És csak pislogtam és könyörögtem, hogy, most már aztán elég legyen.

A gyors váltásokhoz képest az a legérdekesebb, hogy unalmas volt a könyv. Egyszerűen nem volt meg benne az a fajta lendület, amit elvártam volna tőle, csak ide-oda sétált az idegeimen mire azt hittem most sem fogom tudni végig olvasni. 

Egyszerűen nem kötött le.

Ez a legfurcsább az egészben, hiszen mindenki azt hinné egy páratlan történet, amelybe szinte beleveszik az olvasó. Sajnos én nem így éreztem. Egyáltalán nem tudott beszippantani a világa  hiába voltak gyönyörűen és prózaian megírva a sorok, a szépsége nem javított azon, hogy kibírhatatlan volt.

Pedig tényleg rengeteg lehetőség volt benne!

Az alap story még úgy ahogy tetszett is. Érdekesen volt felépített benne minden egy nem mindennapi szerepfelosztással. De ezek az éles váltások mindent elrontottak. Az apró történetek is benne nagyon ütősek voltak és maga a mondanivalója is nagyon szép és ízléses volt. Olyan idézeteket lehet belőle kivenni, amik csodálatosak és lélekmelengetőek, de így egyben nagyon sok volt ez az egész. Mint egy cunami, ami elárasztja az olvasót.

Sajnos azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem közelíti meg az Éjszaki cirkuszt számomra.


Kedvenc idézetem a könyvből:

“Ne félj, a sorsunkat nem veheti el tőlünk senki, mert ajándékba kaptuk!”

„Mindenki a csillagok után vágyik. Mindenki azt akarja megkapni, amit nem érhet el. Az emberek a kézbe akarják venni a különlegeset, és valami rendkívülit akarnak a zsebükben hordani.”

Az összes történet ilyen. Mintha egy nagyobb elbeszélés darabjai lennének. Mintha történne még valami a könyv lapjain túl is.”

Ha minden vég egy kezdet, akkor minden kezdet egy vég is?”

„-Mindenki másként értékel egy játékot, vagy egy könyvet. Számomra van mondanivalója, mások számára viszont unalmas. A történetek személyes jellegűek. Van, aki képes azonosulni velük, van aki nem.”


5/2,5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s