A füredi lány

Tartalom:


Szerelem ​téren és időn át…

Almássy Anna, a XXI. századi jogászlány akaratán kívül az Úr 1763. esztendejében találja magát. Kénytelen beilleszkedni a közösségbe, míg rá nem jön, miként juthat egyszer haza. Hamar megérti, a szabályok itt pofonegyszerűek: a vérhatalom jogán a földesúr élet és halál ura.

A lány számára úgy tűnik, mintha a sötét középkorba zuhant volna vissza: pestis, máglya, pellengér, éhínség…
Ám a rémisztőnek tűnő világban is létezik az az időtlen érzés, amelyet úgy hívunk, hogy szerelem.
Anna egy napon találkozik nemes Oroszy Mihállyal – a fiatal földesúrral. Mindenben különböznek, mégis szenvedélyes vonzalom alakul ki közöttük. A mai értékek szerint nevelkedett lány és az előjogokkal született férfi eltérő világlátása drámai helyzeteket szül.

Vajon a két világot összekötheti a szerelem?”


Időtlen történet egy hallhatatlan szerelemről.


Először is köszönöm a kiadónak és az írónőnek a bizalmat és az előolvasást. Még sosem olvastam időutazós könyvet, de amikor megláttam, azonnal be akartam szerezni, mert nagyon kíváncsivá tett. Valahogy nem teljesen erre számítottam, de jó értelemben meglepett és elkápráztatott, nem bírtam letenni.


Könyörtelen mégis gyönyörű.


Az 1763-as évekről a töri könyvekből annyit tudunk, hogy ekkor Mária Terézia uralkodott és nem volt még tetanusz. De az igazi arcát csak annak mutatta meg, aki ebben a korban élt és tapasztalt. Anna által ezt mi is megtehettük, hiszen, amikor odakerült ő sem nagyon tudott egyebet a korról, saját bőrén tapasztalta meg a szépségeit és romlottságát. Én ezt imádtam benne a legjobban. Az írónő csodás korképet tárt fel előttünk, annak minden bájával és fájdalmával, ráadásul mindezt nem szárazon, töri könyvesen. Megelevenedett általa előttem a múlt. És bár én sokkal pörgősebbnek képzeltem el, amely kicsit jobban foglalkozik az időutazás rejtelmeivel, mégis számomra semmi nem hiányzott belőle. Kellően szórakoztató és intenzív volt.


Anna-t, mint nőt nagyra becsültem. Egy talpraesett, erős karakter, aki kiválóan megállta a helyét egy olyan korban, ahol a parasztok ki voltak szolgáltatva a gazdáiknak és gyakorlatilag lábas jószágként bántak velük. Tisztelet szerencsére a kivételnek. Én nem tudom mit tettem volna hasonló helyzetben, de így belegondolva, két lehetőség van. Vagy a teljes megőrülés, vagy Anna esetében a beolvadás. Anna nem borult ki, nem tajtékzott, hanem feltalálta magát és már-már úgy mozgott ebben a korban, mint hacsak ide született volna. Lenyűgözött a bátorsága és a kitartása.


Mihály karaktere már más tészta volt számomra eléggé sokrétű személyiség lett. Az elején azt hittem sosem fogom őt igazán megkedvelni, el sem tudtam képzelni, hogyan is fog majd Anna beleszeretni, de a történet előrehaladtával rájöttem mennyire nagyszerű ember is ő. Meglepett a talpraesettségével, a kifinomultságával és bátorságával. Továbbá azzal, ahogy fogadta Anna titkát. Teljesen lenyűgözött.


A könyv vége engem eléggé meglepett. Őszintén megmondom, hogy nem erre számítottam, de így volt tökéletes a befejezés. Szerintem hasonló helyzetben én is ugyan így cselekedtem volna.


Nem tudnék semmi rosszat írni erről a regényről még ha akarnék sem. Nehezen hiszem el, hogy ez lenne az írónő első könyve, mivel kiválóra sikeredett. Örülök, hogy ezt a csodás történetet megosztotta velünk és várom a további munkáit.

Kedvenc idézetem a könyvből:


“Vannak az életben pillanatok, amik jobban számítanak, mert mások, mint a többi: fordítanak a sorsunkon, és valami elkezdődik, vagy éppenséggel lezárul. Az a legkülönösebb bennük, hogy az ember pontosan tudja, mikor érkezett el egy ilyen ponthoz.”

5/5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s