Ehezők viadala 10 eltéres a könyv es a film között

Előre szólok, hogy SPOILER VESZÉLY!!!

Egy film sosem lesz ugyan olyan mint az alapjául szolgáló könyv. Abban sokat lehet vitatkozni, hogy melyik is a jobb, de én már láttam olyat, hogy a könyv, és olyat is amikor a film vitte a prímet, szóval én nem merem kiállítani, hogy a könyvek minden tekintetben jobbak.

Így vagyok ezzel az Éhezők viadal első részével is!

Imádtam a könyvet, már másodjára olvastam és a filmet is többször láttam már és ha megkérdeznétek melyik a jobb azt felelném, mind a kettő, de más-más dogok miatt.

De. Ma elhoztam nektek 10 nagy eltérést a könyv és a film között ami számomra nagyon érdekesek.

Ha ti esetleg észrevetettek valami kis változást, vagy kihagytam valamit írjátok meg nekem.


FIGYELEM!!!!

AKI NEM OLVASTA A KÖNYVEKET, VAGY NEM LÁTTA A FILMEKET NE OLVASSA TOVÁBB!!!!

SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!!


1. Katnis és a Fecsegőposzáta kitűző:

– Könyv: Itt a kitűzőt Katnis-nek a polgármester lánya adja, amikor az Aratás után elköszön tőle.(megjegyzés: a könyvben Katnis-t teljesen hidegen hagy a kitűző, annyira, hogy el is hagyná, ha Cinna nem találja meg a levetett ruhái között és adja oda neki a Viadal előtt pár perccel.)

– Film: Katnis a tizenkettes körzet fekete piacán, azaz a Zugban szerzi be a kitűzőt.

2. Haymitche jó tanácsa:

– Könyv: Haymitchet még a vonaton a Kapitólium-ba utazásukkor megkérik, hogy adjon nekik valami jó tippet, amivel túlélhetik a viadalt. Amire Haymitch így válaszol: “Mindjárt adok is egyet: Maradj életben!”, és hangos nevetésben tör ki. (megjegyzés: Haymitch totál kiütötte magát és ez bosszantja Katnis-ket, ezért Peeta kiüti a válasz előtt a poharat a kezéből, mire Haymitch lekever neki egyet, Katnis pedig az ujjaitól pár centire hajítja az asztal lapjába a kését. Csakis ez után hajlandó mondani nekik bármit is és megfogadja, hogy elég józan lesz ahhoz, hogy segíteni tudjon nekik)

– Film: “Törődjetek bele, hogy hamarosan meghaltok”  (BIZTATÓ UGYE?)

3. Közös felkészülés:

– Könyv: Itt Haymitch javasolja azt, hogy edzenek együtt és csak a Játékmestereknek mutassák be miben is a legjobbak.

– Film: Csak bekerülnek az edzésekre és együtt vannak, bár Peeta megjegyzi, hogy Haymitch azt tanácsolta, hogy ne fitogtassák az ellenfeleiknek a képességeiket.

4. Peeta és Katnis összetűzése:

– Könyv: Miután Peeta szerelmet vallott egész ország-világ előtt, Katnis letámadja és annyira meglöki, hogy Peeta felesik és az összetört virágcseréppel megvágja a kezét. (megjegyzés: Katnis ezt utólag sajnálja, mivel kiderült számára is, hogy Peeta ezzel csak neki akart segíteni.)

– Film: Peeta nem vágja meg magát miután elesik.

5. Az Avox lány:

– Könyv: Az egyik vacsorán Katnis felismer egy vörös hajú lányt aki kiszolgálja őket. Később elmondja Peeta-nak a tetőn, hogy ő volt az a lány aki egy fiúval az erdőben menekült és ezt Gale és ő pontosan látta és talán tudtak volna rajta segíteni, mielőtt megérkezett volna a légpárnás, hogy elkapja a lányt, a fiút pedig megölje. (megjegyzés: Katnis-nek bűntudata volt miután találkozott a lánnyal.)

– Film: Itt nincs semmilyen felismerés, de megtudhatjuk kik azok az a kivágott nyelvű szolgák, akik felszolgálják az ételt a vacsorákon.

6. Katnis és a víz:

– Könyv: Katnis az Arénában nagyon sokáig nem talál vizet. Már annyira le van gyengülve és ki van száradva, hogy a szomjhalál fenyegeti, amikor végre rátalál egy kis tavacskára. (megjegyzés: a könyvben Katnis fennhangon kiált is Haymitch-nek vízért, hátha van olyan támogató aki venne neki. Ám mivel ez nem történik meg, arra kikövetkeztet, hogy valószínűleg víz van a közelben.)

– Film: Katnis azonnal megtalálja a tavat miután elrohan a Bőségszarutól.

7. Ruta halála:

– Könyv: Talán ez volt az egyik leg szívbemarkoló jelenet akár a könyvet, vagy a filmet nézzük. Miután Ruta csapdába esik, az első körzetből származó fiú, még akkor leszúrja a lándzsával, amikor a kislány még a csapda fogságában van.

– Film: Katnis ki tudja szabadítani Ruta-t a csapdából, ám azután fúródik a lándzsa a lányba.

8. A 11. körzet lázadása:

– Könyv: Nincs róla szó, mivel Katnis-nek fogalma sincs, hogy odakint mik is folynak.

– Film: Ruta halála után a körzet lakói fellázadnak a Békeőrök ellen.

9. Peeta vonzalma Katnis iránt:

– Könyv: Katnis azt hiszi ez az egész dolog csak egy  színjáték, amit Peeta és  Haymitch találtak ki, hogy így szerezzenek támogatókat.

– Film: Nem derül ki, hogy Katnis valóban megjátssza-e, hogy szereti Peeta-t, ő azonban nem színlel.

10. A mutánsok:

– Könyv: A három megmaradt Kiválasztottra, konkrétan Katnis-re, Peeta-ra és Tresh-re, olyan mutánsokat küldenek amiknek a tekintete olyan mint a legyilkolt Kiválasztottaké.

– Film: Hatalmas farkas szerű teremtmények látunk.

Nektek mi tetszett jobban? A könyv, vagy a film?

Futótűz, 10 eltérés a könyv és a.film között

Először is azzal kezdem, hogy SPOILER vély!!!!!!!!

Az előző könyvhöz hasonlóan itt is 10 olyan dolgot hoztam nektek ami a könyvben benne van, de a fimbe már nem tették bele, vagy éppen a filmben szerepelt, ám a könyvben nem.

AKI NEM OLVASTA A KÖNYVEKET, VAGY NEM LÁTTA A FILMEKET NE OLVASSA TOVÁBB!!!!
SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!!

1. Katnis rémálmai:

– Könyv: Katnis a Viadal után poszt-traumatikus stressztől szenved, ami abban mutatkozik meg, hogy akárhányszor  lehunyja a szemét, mindig rémálmai vannak, aminek szereplői Katnis meghalt ellenfelei, illetve, helyszíne a Viadalt szolgáló Aréna. Ezek az álmok mindig más és más alakban jelennek meg, szinte az őrületbe kergetve ezzel főhősünket. (megjegyzés: Peeta-t is rémálmok gyötrik a Viadal után.)

– Film: Itt úgy ábrázolják a lány folyamatos rettegését, hogy amikor kimennek Gale-el vadászni, Katnis egy lelőni készülő vadkutya helyett volt ellenfelét látja benne. Végül csak akkor nyugszik meg, miután Gale átkarolja és hosszan tartja, amíg Katnis végül már nem remeg.

2. Diadal körút a 11. körzetben

– Könyv: Peeta és Katnis saját szöveggel készülnek az eseményre, ám miután Katnis is elmondja a maga szövegét, kifejti, hogy mit is jelentettek számára Ruta és Tresh.

– Film: Effie ír nekik saját szöveget, amit el kelen mondaniuk, de helyette Katnis azonnal belevág a saját mondandójába.

3. Fecsegőposzátás óra.

– Könyv: A számukra megrendezett partin a Kapitólium-ban, Plutarch Havensbee felkéri táncolni Katnis-t, majd egy órát mutat neki, amibe belevésték a fecsegőposzátát és ezzel elárulja, hogy vele és a felkelőkkel van.

– Film: Plutarch és Katniss a filmben is találkoznak és táncolnak is Snow elnök partyján, az egész órás jelenet nem jelenik meg.


4.  Katnis részeg:

– Könyv: Miután Snow elnök bejelenti a Nagy mészárlás-t és, hogy most mindez hogyan fog zajlani, Katnis teljesen kiborul és egy idő után átmegy Haymitch-ez, aki a bejelentést követően már részeg, hogy egyezséget kössön vele. Miután megegyeznek Katnis kissé felönt a garatra, és így becsípve megy végül haza.

– Film: Az italozást ugyan láthatjuk, de azt, hogy Katnis mennyire nézett a pohár aljára, már csak akkor tudjuk meg, miután következő nap eléggé másnaposan ébred.

5. Gale megkorbácsolása:

-Könyv: Gale azért kap csaknem ötven korbácsütést, mert illegálisan vadászott az erdőben és tetten érték. Az új Főbékeőr. Romulus Thread, azonnal végrehajtja az ítéletet.

-Film: Gale azért kap korbácsot mert amikor felgyújtották a Zugot, rátámadt a Békeőrökre.

6. Haymitch Viadala:

– Film: Katnis és Peeta a Kapitóliumba vezető vonatúton, végignézik a 2. Nagy mészárlást, amiben Haymitch került ki győztesnek. Itt megtudhatjuk Haymitch miképpen nyerte meg a meccset, de további háttér infókat sajnos nem kapunk.

– Film: Sajnos ez a teljes rész, ahogy az is ahogy az előző bajnokok videóit nézegetik kimaradt.

7. Mags nem beszél:

– Könyv: Mags a kedves és idős hölgy, aki Katnis-nek segített a Kiképzésen horgokat készíteni és Katnis sosem értette mit is mond pontosan. Úgy vélte az idős hölgynek agyvérzése lehetett, ezért beszél olyan furcsán.

– Film: Mags egyáltalán nem beszél.

8. Peeta festménye:

– Köny: A képet amiről később kiderül, hogy mit is ábrázolt pontosan azonnal eltüntették, amint Peeta kilépett a teremből. Így Katnis, csak akkor tudja meg, Peeta mit is mutatott be a Játékmestereknek, amikor a vacsorán mindez szóba kerül.

Film: Peeta képét Ruta-ról nem mosták el. Katnis ezt meglátva nem tud uralkodni az érzelmein és mutatja meg, hogy ő mit is tud.

9. Katnis terhessége:

– Könyv: Az Arénában a terhessége sokszor említésre kerül bizonyos szituációkban.

-Film: A terhessége csak az interjú során hangzik el, az Arénában mintha teljesen elfelejtették volna.

10 Peeta és az úszás:

– Könyv: Peeta nem tud úszni mint kiderül. (megjegyzés: illetve az egyik lába mű, mert az első Viadalon annyira megsérült, hogy le kellett vágni.)
 

-Film: Peeta tud úszni, illetve nincs mű végtagja sem.

A kiválaaztott, 10 eltérés a könyv és a film között

Először is kezdem azzal, hogy SPOILER VESZÉLY!!!!

Elérkezett tehát az utolsó könyv, és persze itt sem maradhat el a 10 eltérés ami a könyv, illetve a filmek között van.

Mielőtt azonban belevágnánk, ha valaki nem olvasta, vagy látta a filmeket, nem olvassa tovább, mert SPOILER!!!!

1. Egy könyv, két film:

– Könyv: Az egész történetet egy könyvben meséli el nekünk Katnis.

-Film: Az egy könyvet ketté vették. A kiválasztott és A kiválasztott 2.

2. Kezdés:

– Könyv: Azonnal azzal nyitunk, hogy egy borzalmas kép tárul az olvasó szeme elé, ahogy Katnis végignéz egykori otthona romjain és felidézi hol mi állt régi lakásukban, amiből már csak hamu maradt, illetve a tűzhelyről be tudja tájolni. Majd gyalog elindul a volt körzetben és innen tudjuk meg miért is jött vissza, illetve milyen hatalmas pusztítást végzett itt a Kapitólium. (megjegyzés: Az együttműködésének egyik feltétele az volt, hogy elhozzák régi otthonául szolgáló 12. körzetbe)

– Film: Már maga a kezdő helyszín is eltér, mivel Katnis, az eluszítottnak hitt, 13. körzet egyik elhagyatott szellőzőjében bujkál és éppen azt sorolja magáról amit biztosan tud, hogy igaz.( A könyvben megemlíti, hogy több búvóhelye is van itt és, hogy az egyik szekrényt sokkal jobban szereti.) Ezután valaki kirángatja a szellőzőből, majd begyógyszerezi és mély álomba merül. Csak később jut el a 12. körzetbe, de itt nem önszántából. Megtudjuk ugyanis, hogy Plutarch elmagyarázza Coinnak, hogy ez majd emlékezteti a lányt, ki az igazi ellensége.

3. Peeta első interjúja:

– Könyv: Katnis-t Gale viszi el a parancsnokságra ahol megmutatják neki Peeta interjúját. Katnis vegyes érzésekkel fogadja, hiszen örül, hogy Peeta nem hallt meg, viszont kissé kiborult, hogy a fiú átállt.

– Film: Katnis és Gale éppen vacsoráznak amikor levetítik az interjút. Az interjú után az egész 13. körzet kikiáltotta Peeta-t árulónak.

4. A 13. körzet parancsnoksága:

– Könyv: Amikor Katnis-nek be kell mennie a parancsnokságra, rájövünk, hogy az egész körzetet több ember irányítja és ahol Coin, Plutarch, Fulvia és Boggs mellett, a 13. körzet más vezetői is jelen vannak.

– Film: Katnis csak Coin-al és Plutarch-al beszél, Fulvia meg sem jelenik szereplőként.

5. Katnis kívánságai:

– Könyv: Prim javasolja Katnis-nek, hogy írjon össze egy listát. Öt dologhoz köti, hogy elvállalja a Fecsegőposzáta szerepét: 1. Prim megtarthassa Kökörcsint. 2. Elmehessen Gale-lel vadászni. 3. Gale mellette állhasson, amikor az csak lehetséges. 4. Peeta és a többi egykori győztes kegyelmet kaphasson. 5. Ő ölhesse meg Snow elnököt.

-Film: Itt is Prim javasolja a listát, ám ez sokkal rövidebb. 1.: Peeta és az egykori győztesek kegyelmet kapnak, illetve kis gondolkodás után hozzá teszi, hogy a családja megtarthassa Prim macskáját, Kökörcsint.

6. Effi megjelenése:

– Könyv: Effie-t szinte csak a végén látjuk.

– Film: Azután, hogy Katniss elmondja a feltételeit és elvállalja a Fecsegőposzáta szerepét, Plutarch elviszi Effie-hez, aki egy rózsaszín ruhát varr lakókörzetében és dühös, amiért ilyen rideg körülmények között kell élnie. (megjegyzés: A filmben Haymitch és Effie már szinte flörtölget egymással, ami a könyvben egyáltalán nem jelenik meg.)

7. Cinna halála:

– Könyv: Katnis csak úgy érzi, hogy Snow elnök megölte egykori stílustanácsadóját és barátját.

– Film: Effie elmondja Katnis-nek mi is történt Cinna-al.

8. A 8. Körzet bombázása:

– Könyv: Katnis-t egy propaganda film miatt küldik a 8. körzetbe, amit miután indulna visszafelé megtámadnak és bombázni kezdenek.

– Film: Snow elnök a Kapitólium-ban látja meg Katnis-t a 8. körzetben és a sebtében felállított kórházat, ahol az emberek Katnis előtt tisztelegnek. Az elnök ezeket az embereket hazaárulónak nevezi, mivel a Fecsegőposzáta valamennyi ábrázolását betiltotta.

9. Gale reakciója Peeta második interjújára:

– Könyv: Katniss Finnickkel kettesben van, amikor látják Peeta második interjúját. Amikor Plutarch és Fulvia megnézi őket, azonnal kikapcsolják a TV-t.

– Film: Katnis és Gale együtt látják az interjút és utána Gale gyávának nevezi Peeta-t, valamint közli, hogy ő soha, semmilyen körülmények között nem mondani ilyet.

10. Peeta kiszabadítására tett kísérlet:

– Könyv: Semmit nem látunk belőle. Boogs, csak később meséli el Katnis-nek.

– Film: Az egész akció a szemünk előtt zajlik le.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s