Charlei és a csokigyár, 10 eltérés a könyv és a film között

Figyelem spoileres tartalom következi!

Aki nem olvasta a könyvet, vagy nem látta a filmet az ne olvassa tovább a posztot!!!!

Spoiler!!!

1. A hamis biléta

Egy orosz asszonyság megpróbálta meghamisítani a bilétát, ám szerencsére gyorsan kiderült a turpisság. Míg a könyvben ez a rész rögtön az első szerencsés megtaláló után jött, addig a filmben mindenki azt hitte az volt az utolsó, vagyis az ötödik darab.

2. Charlie és a szülinapi csoki

Charlie minden évben a születésnapjára egy tábla csokoládét kap a szüleitől ajándékba. Az aranybiléta meghirdetésekor izgatottan várja, hogy megkapja az áhított édességet és talán egy arany bilétát is. Az érdekesség itt az, hogy míg a könyvben Charlei reggel, még iskola elött bontja fel a csokit a családdal, addig a filmben inkább olyan délután felé. (Nem olyan nagy eltérést.)

3. A megtalálások

Azt hogy ki találta meg az Aranybilétákat mindenhol közvetítették, írtak róla a Napi lapok, leadta a rádió és a tv is. A Picúr család azonban csak egy helyről kapott értesítést mindezekről. A könyvben a család olyan szegény volt, hogy tv neki nem futott, éppen ezért újságból olvasták fel éppen ki találta meg Bilétákat. Ellenben a filmben Picúr-nak van egy réges régi televíziójuk, amiből tájékozódnak.

4. Nyájas Viola

Igenaz angol neveket lefordították magyarra. Ez kicsit szokatlan és eléggé idétlen. Hogy hangzik például az, hogy Vonka Vilmos? De nem is éppen ezt szeretném kiemelni, hanem a kiasszonyt, aki a rágózás világbajnoka. A könyvben Viola ugyanis már az első megjelenésével is harsány és be nem áll a szája. A riporterek elött felállt egy székre és onnan szónokolt. A filmben ez azért nincs ennyire kiemelve. Arrogánsnak arrogáns és nagyképű, de keveset beszél és nem szónokol. Helyette inkább az anyja.

5. Kép Ernő

Na még ez is. Ez haláli így. De itt is az interjúztatáson van a hangsúly. Ugyanis Kép Ernő a könyvben folyamatosan a televísió elött ült, azonban éppen valami gengszterbandáról szóló filmet nézett, amiben mindenkit szitává lőnek. Ezzel szemben a filmben éppen valami gyilkoló játékot játszik.

6. Picúr papa munkája

Picú Úr a közeli fogkrém gyárban dolgozott. Az volt a feladata, hogy a megtelt tubusokra rátekerje a kupakot. Ám a negyedi Aranybiléta után hideg idők jöttek és szűkösek. A fogkrém gyár pedig a könyvben bezárt, így el kellett bocsátania a munkásokat. Picur Úr próbált munkát keresni, csak sajnos nem ját sikerrel. Addig a filmben Picur Úr munkája lecserélték egy gépre így ő már feleslegessé vált.

7. A csoda

Charlie amikor pénzt talál az utcán bemegy az első boltba ahol az egydollárosból vesz egy tábla csokit, mert már nagyon éhezett. Legalábbis a filmben csak egyet vesz meg amiben meg is találja a Bilétát. Viszont a könyvben kettő táblával vesz és a másodikban találja meg.

8. A riporterek

Mint tudjuk a Biléták megtalálását az egész média figyelemmel kísérte és mind a négynél jelen voltak a firkászok, akik dokumentálták az esetet. Azonban egyetlen egy helyen nem voltak, vagyis a filmben nem lepték el Charlie-k házát a sajtósok, csak a másik négy gyerekét. Azonban a könyvben itt is félbekannak, hogy első kézről értesüljenek a dolgokról.

9. A bevonulás

Vili Vonka február elsejére űzte ki azt az időpontot, amikor is beengedi a gyárába az öt szerencsés nyertest és a kísérőjüket. Érdekes, hogy a könyvben találunk egy olyan rajzot, ami meg is mutatja az 5 nyertest felsorakozva és jól látható, hogy bizony ott van mindenki mellett az édesapja, vagy édesanyja, kivéve Charlie-naky akivel csak Joe nagyapó van egyedül. Ellenben a filmben nincs mindenki mellett mindkét szülője.

10. Vonka Vilmos Úr

Mikor kinyílik a gyár kapuja és a nyertesek végre valahára beléphetnek rajta, teljesen más fajta látvány várja őket. Míg a könyvben Vonka Vilmos személyesen fogadja őket, addig a filmben belevittek egy jópofa humort, méghozzá úgy, hogy amikor kinyílik a kapu Bonka Úr hangját hallják egy hangszótóból, ami beinvitálja őket és bemutatkozónak pedig egy kis színpadot tár fel előttünk éneklő bábúkkal.

+1 A nyeremény

A végére csak Charlie marad, ahogy azt várni is lehetett mást az elejétől fogva. És hogy mit is nyert??? Nem mást, mint a csokoládégyárat!!! Vonkan Úr ugyanis szeretett volna egy örököst, el is mondta, hogy ő már öreg és valakire szeretné hagyni. Azonban érdekes, hogy mik voltak a feltételei ahhoz, hogy Charlie lehessen a gyár. Legalább is a filmben feltételekhez kötötte. Charlie-nak be kell vonulnia a gyárba és többé nem láthatja a családját. Erre ő nem volt hajlandó, de persze a végére Vonka Úr is belátta, hogy a család mennyire fontos. Ellenben a könyvben semmi ilyen feltétel nem volt és azonnal mentek is a családhoz elhozni őket.

Egyébként ahhoz képest, hogy ennyi mindent megváltoztatta a filmben, tökéletesen visszaadták a könyv élményét és a fő dolgokba nem is piszkáltak bele, szépen megcsinálták. Nekem nagyon tetszett mind a film is mind a könyv.

A könyvről a véleményemet itt olvashatjátok:

https://mctothh.wixsite.com/mertolvasniminigjo/post/charlie-%C3%A9s-a-csokigy%C3%A1r

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s