10 eltérés, könyv és film között – Csillagpor

Előre szólok, hogy ez a poszt spoileres.

Szóval aki nem olvasta a könyvet vagy nem látta a filmet, tegye meg és utána jöjjön vissza! SPOILER!!!!! Nemrég kiolvastam Neil Gaiman . Csillagpor című könyvét és mivel jó pár évvel ezelőtt láttam a filmet, gondoltam megosztom veletek milyen eltéréseket találtam a két mű között. Először is tudni kell, hogy rám a film sokkal nagyobb hatást gyakorolt mint maga a könyv. A miértet itt megtalálhatjátok: https://mctothh.wixsite.com/mertolvasniminigjo/post/csillagpor De kezdjük a legelején. 1. Viharvára új királya

Viharvára királya haldoklik, ezért összehívja fiait, hogy megtudják ki lesz végül a trón örököse. Azonban, míg a filmben négy testvér gyúlik össze az apjuk halálos ágyánál, addig a könyvben csak három. Továbbá a filmben ezen az estén Kundus halt meg, mégpedig úgy, hogy Septimus kilökte.

2. Tristran átmegy a falon A Falat mindig egy őr őrizte, aki senkit sem engedett át a túloldalra. Ellenben a könyvben mindig állt két őr a Falnál és felváltva tették mindezt. Öt évente engedték át az embereket falon túli tartott vásárba. Tristan a Csillag miatt akart átmenni, ám a filmben az egy szem őr nem engedte átmenni, éppen ezért itt át kellett szöknie Tündérföldére. Mindaddig a könyvben az édesapjával együtt elmennek az átjáróhoz. A két őrnek pedig csak annyi lett mondva, hogy a fiúnak dolga van odaát.

3. A kisember aki segíti a főhősünket Amíg a filmben semmi kisemberről szóem esik , addig a könyvben igen sokáig segíti a fiút és tőle kapja a híres gyertyát is.

4. A gyertya Főhősünk csak a film végén az utolsó órájukban használja fel a megmaradt kis gyertya csonkot arra, hogy a Csillaggal együtt visszatérjenek az égboltra, ami szerintem csodálatos befejezés. Ellenben a könyvben, Tristran már az elején elhasználja miután a csillag után ered. 5. Az égből jövő segítség A viharvadászok a filmben kapnak nagyobb szerepet, ahogy a kapitányuk is, akit sokkal jobban megismerhetünk, mint a könyvben. Itt például az derül ki róla, hogy meleg és szeret női ruhákba öltözni, a legénysége tudta nélkül. Na a könyvben semmi ilyesmiről nincs szó. Vagyis felbukkannak ugyan és valóban segítenek főhőseinken, viszont sokkal kevesebb szerepet kapnak és a kapitányról sem tudunk meg semmit. 6. A párbaj Tristran, miután visszatér Falva falvába, hogy odaadja a Csillagot a szépséges Vikctória-nak, szépen kikosarazza a rosszindulatú nőszemélyt. Itt felbukkan a hölgy másik udvarlója is Humphrey, aki megpróbálja kihívni, ami abba fillad, hogy amint meglátja, hogy Tristan már nem bánik olyan ügyetlenül a kardal, inkább visszavonulót fúj. A könyvben semmi ilyesmiről nincsen szó. Tristran ugyan visszatér a faluba, viszont megbeszélik a lánnyal a dolgot, továbbá kifejezte gratulációját, az eljegyzéséhez. És semmilyen párbajra nem kerül sor.

7. Septimus halála Ő volt az utolsó fivér aki életét vesztette, mindkét műben a banyák végeztek vele, ám míg a filmben a viaszból készült woodoo babáját vízbe dobták és ezáltal megfulladt, addig a könyvben egy mérges kígyó harapja meg, amit gondolok vagy az egyik banya küldött rá, vagy az egyik banya volt, miután felgyújtotta a viskójukat.

8. A boszorkányok lakhelye Míg a filmben egy hatalmas kastély szolgál hajlékul a vénségeknek, addig a könyvben egy régi és lerobbant paraszt házban laknak hárman. 9. Yviene szerelmi vallomása Ailmben Tristan és a Csillag kapcsolatát gyönyörűen hagyták kibontakozni, nem volt sem túl sietettet, sem túl lassú, éppen a megfelelő mederben folyt. Ennek egy nagyon szép pillanata amikor Tristan-t egérré változttja a boszorkány és miközben utaznak Yviene elmondja, hogy igazából mennyit is tud a szerelemről. Odafentről mennyi háborúnak és gyűlöletnek volt szemtanúja és már el akarta fordítani a fejét, amikor meglátta, hogy mennyire tud szeretni az ember. Itt valja be, hogy igazából, hogyan is érez Tristan iránt. A könyvben viszont nincs ilyen vallomás.

10. A vége Az utolsó szál Babiloni gyertyával Tristran és Yviene az utolsó óráikban felmennek az égboltr, ami egy csodálatos befejezés. Míg Tristran a könyvben meghal és Yviene lesz az uralkodó nő. (Őszintén, nekem a filmes befejezés sokkal jobban tetszett)

Nektek melyik tetszett jobban? Egyébként itt van néhány kulissza titok a filmről akit esetleg érdekel: https://www.zalamedia.hu/archivum/programok/mozi/filmajanlo/csillagpor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s