Tej és méz

Tartalom:

” A tej és méz versek és prózai írások gyűjteménye a túlélésről, az erőszak, az abúzus, a szerelem, a veszteség, a nőiség megélésérzl. a könyv négy fejezetre oszlik, mindegyik más célt szolgál, másféle fájdalommal foglalkozik, másféle sebeket gyógyít. a tej és méz az élet legridegebb pillanatain vezeti át az olvasót, mégis mindenben talál valami melegséget, mert a melegség ott van mindenben, csak keresni kell. “

Hát…

Nem erre számítottam.

Nagyon szeretem a verseket, félre értés ne essék. És ahogy megláttam ezt a verses kötetnek feltűntetett könyvet, azonnal tudtam, hogy olvasni akarom.

De már az első oldal, első “verse” olyannyira megdöbbentett, hogy szerintem, vagy két percig meredtem a papírra. mire kinyögtem azt az egy szót ami először eszembe jutott: “OK…É…” Merthogy ledöbbentett. Egyáltalán nem erre számíytottam és ez így volt egészen a könyv végéig. Valahogy engem olyan sokkba hozott ez az egész, hogy azt hiszem csak a végén ocsódtam fel és néztem meredten a semmit, hogy most mi van???

Merthogy ezek nekem nem versek…

Ráadásképpen nem is rímeltek és én annyira nem értettem ezt az egész groteszk és kissé morbid dolgot, hogy kicsit utána is néztem az írónőnek, hogy honnan jött neki ez az ötlet.

Találtam is egy oldalt ami kicsit megmutatja az írónő munkásságát:

https://magyarnarancs.hu/pislogo_szobrok/a-kolto-akinek-lattam-a-veres-pizsamanadragjat-mint-a-verseit-108692

Kiderült sazámomra az is, hogy a Milk and Honey világsikeres!!!!

A milk and honey második, immár professzionális vállalatnál megjelent kiadása első nap (!) ötvenezer példányban ment el,

vezette a New York Times irodalmi sikerlistáját, amire egyébként ötvenkét hétig folyamatosan fel tudott kerülni, és a megjelenés óta eltelt két év alatt immár több mint egymillió fogyott belőle világszerte, arról nem is beszélve, hogy huszonhat nyelvre le is fordították. Egyszerűen letarolta a piacot, és minden elképzelést felülírt, ami addig a kortárs líra eladhatóságára vonatkozott. “

Na ettől kissé padlót fogtam, mert az igaz, hogy a kötet olyan prózákat vonultat föl, amelyek nem csak a nők lelki világát ábrázolja, de feltárja előttünk a molesztálást, az erőszakot vagy éppen a szerelemet ami nagyon jó dolog! Szeretem ha egy könyv szókimondó és nem rejti véka alá azokat a dolgokat, amit szinte mindenki próbál figyelmen kívül hagyni. Ami engem inkább ledöbbentett, hogy milyen stílusban. Nagyon kijelentő, egyáltalán nem fogja vissza magát, ráadásul tényleg érdekes és egy kicsit ez a fajta megközelítés tetszett volna is, ha nem ilyen konkrét formában kapom meg. De most tényleg.

Szépnek szép, de nekem olyan mintha csak összefirkált volna valamit egy lapra és nesze tessék. Ami amúgy nagyon rossz mert mindezeket a mély gondolatokat elő is lehetett volna úgy adni, hogy az tényleg élvezhető legyen, legalább is nekem ilyen.

És nem azért, fontos ezeket kimondani és én nagyon örülök, hogy az írónő ezt mind ki is adta magából, de lehet ha egy kicsit megerőlteti magát ebből talán tényleg egy olyan verses kötetett lehetett volna csinálni, amely nem csak ledöbbenti az olvasókat azzal, hogy miylen nyílt, hanem még közben szép és össze szedett is. Kedvenc idézet most nem hozok mert verset nem akarok ide írni mivel az már spoiler lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s