Rókatündér

Tartalom:

“Ha igazán szereted, elengeded?

Midori nem hétköznapi lány – persze, minden tizennyolc éves így érzi. Ám ő az erdőben nevelkedett a kétszáz éves nagyanyóval, aki rókává tud változni. Midori is kicune, de még csak próbálgatja a képességeit. Egy nap meglátja a vonzó és különleges Akirát. A fiú mesél magáról a rókának, de sejtelme sincs, hogy az érti minden szavát.

Csakhogy nagyanyó nem nézi jó szemmel Midori és Akira barátságát, ezért Oszakába küldi a lányt, hogy belekóstoljon a városi kamaszok életébe – és eltávolodjon Akirától.

Midori egy csapat külföldi cserediákkal együtt kipróbálja a japán középiskolások mindennapjait. Szert tesz két új barátra: a szívtipró Tristanra, és a lázadó Reire, akik ki nem állhatják egymást. Mennyi titok szövi át a rituális szabályokat követő, fegyelmezett japánok életét? Hogy érzi magát egy félénk rókatündér a gimnáziumban?

És mi történik, ha Akira egyszer csak felbukkan Oszakában?”

Japánban rengeteg szellemet ismernek. Persze ezek a szellemek nem olyanok, mint azok amikre mi gondolunk azonnal, amint meghalljuk ezt a szót.

A japánoknál a szellemek ugyanis nem feltétlenül rosszak, persze vannak ártó lelkek is, mint az Oin, ami úgy néz ki mint nálunk az ördög, de van például a Kappa, aki a Japán megfelelője a nálunk ismert Kakranyónak, akivel a gyerekeket riogatták.

A rókatündér, amelyet olykor jóként, olykor pedig elcsábítóként is írnak pedig, nem más mint a Kitsune.

“A világ minden egyes népe megteremtette magának a saját hitvilágát, így a japánok is. Mivel a múltban a japán emberek és a rókák közel éltek egymáshoz, ezért nem csoda, hogy az ő hiedelmeik ezekhez az állatokhoz kapcsolódnak.

Japánban a legtöbb rókának különleges képességeket tulajdonítanak, de emellett megteremtették a kitsunékat is. A legismertebb youkaiok közé tartozó, kitsune japánul rókát jelent.

A kitsunék feladata nem egyértelmű, mert a különböző történetek sokszor teljesen más képet festenek ezekről a teremtményekről. A kitsunék olykor átverik, becsapják az embereket, míg más esetben már védelmezik őket, de olyan legenda is ismert, amelyben ezek a rókadémonok szerető, vagy feleség képében jelennek meg. A japánok szerint a rókaszellemek emberi, vagy ahhoz hasonló intelligenciával rendelkeznek, és természetfeletti erejük is van.

A kitsunék azonban nem úgy születnek, hogy egyből birtokolják a különleges képességeiket, mert azok függenek a rókaszellemek korától, tapasztalatától, tehetségétől, és ügyességétől. A néphiedelmek szerint a kitsunék sokkal tovább élnek, mint az emberek. Az akár több ezer évig is életben maradó kitsunék, a korral egyre bölcsebbek és ügyesebbek lesznek. Emberi alakot csak akkor ölthetnek, ha elérték a 100 éves kort. A rókaszellemek különlegessége, hogy egy farokkal születnek, de ezerévente újabb farkat növesztenek. Általában három, öt, hét, és kilenc farkuk szokott lenni.

A kilencfarkú kitsunenak külön neve van, ez a kyuubi no kitsune, aminek a bundája fehér vagy aranyszínű.”

E köré a legenda köré épül Eszes Rita: Rókatündér című könyve.

Imádtam megismerni egy teljesen új kultúrát és új szokásokat, kicsit szokatlan volt nekem, mivel sok dolgot nem értettem miért is csinálnak. Mint például az, hogy a japán cserediákoknak nem szabad randizni, de fantasztikusan tárja elénk a könyv Japán sokszínű arculatát. A különböző szokások, ételek, de még a nevek és kifejezések is teljesen magával ragadtak. Igaz a japán nevek kiolvasásában, amit hangosan ejtettem ki páromnak, hogy segítsen már ezt, mégis hogyan kell kimondani, Ő csak néz rám, nagy szemekkel, mint aki nem érti miről beszélek, pedig ő tud japánul. Jó kicsit rossz a nyelv tudásom, de hát majd csak beletanulok, hiszen jó magam is szeretném elsajátítani ezt a nyelvet.

Maga a legenda ami köré az egész történet íródott, varázslatos, mesteri és lélegzetelállító! Imádtam, ahogy megmutatja nekünk ezt a fajta mondavilágot és azt, hogy milyen ha az embernek van egy titka. És ez a titok legyen akár kicsi, akár nagy, minden ember lelkét nyomja és szinte ott ég benne akár a tűz ami egyszer csak majd felemészti, ha túl sokáig tartja magában.

Mindenkinek vannak titkai és szerintem ebben a könyvben csodásan meséli el nekünk, hogy bármekkora baj is ért minket és azt hosszúk nincs kiút, valakire, vagy valakikre, a barátainkra mindig számíthatunk.

Midor története a szívemhez nőt. Mindig is rajongtam a rókákért, ráadásul amióta párommal anime-t nézek, a kitsunek is egyre jobban érdekelnek és örültem, hogy megismerhettem egy újabb lélegzetelállító és fantasztikus történetet róluk.

A táj és maga az egész leírás, teljesen magával ragadott, minta én is ott állnék a sziklánál és nézném a tengert Midori-val és Akirá-val, vagy éppen klausztrofóbiám lenne a hatalmas ember áradattól Oszakában. Betemettek a lapok és szinte fájtak az utolsó sorok amikor azt vettem észre, hogy egyszer csak vége a könyvnek.

Ez volt az első könyvem Eszes Rita írónőtől és semmiképpen nem az utolsó!!!

Kedvenc idézetem a könyvből: ” A tegnapi igazságok ma már csak szélben szálló virágszirmok. Minden mulandó.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s