Botrányos hercegnők

Van kedvenc hercegnőtök? Létezett vagy Disney?

Tartalom:

” Gyermekként ​számtalan mesét hallhattunk a szebbnél szebb hercegnőkről, királykisasszonyokról, amelyek szinte mind az „…és boldogan éltek, míg meg nem haltak…” fordulattal, a sírig tartó boldogság varázslatos ígéretével értek véget.

A valóságban azonban, ahogy a legtöbbünk esetében, úgy a hercegnőknél sem magától értetődő a boldog és gondtalan élet lehetősége. Sokan közülük ugyan koruk elbűvölő, bájos és nagyra becsült személyiségei voltak, de legalább ennyien akadtak közöttük olyanok is, akik gátlástalanul visszaéltek hatalmukkal, becsapták környezetüket, vagy eltékozolták a családi vagyont. Stephanie von Hohenlohe hercegnő például náci kém volt. Sisi, a magyarok királynéja minden este nyers húsból készült arcpakolással tért nyugovóra. Clara Ward, az úgynevezett „dollárhercegnő” megszökött hercegétől egy cigányprímással, Rigó Jancsival. Ha más nem is, annyi bizonyos, hogy mindannyian igazi hercegnők és ízig-vérig nők voltak. Kíváncsi a különc hölgyek nem mindennapi életére? A Botrányos hercegnők az ő történetüket meséli el. “

Mi jut arról eszedbe ha azt mondom hercegnő?

Nekem régen felcicomazott mimóza kislányt, aki varja a “Szőke herceget, fehér lovon.” Hatalmas és fényes bálokat, “boldogan amíg…”

Es ez gond…

A Disney amióta behozta a hercegnő mániát más sem töm a fiatal lányok fejébe, csak azt, hogy mindenkinek csodálatos élete lesz, tele varázslattal es szivárvánnyal, te meg csak tegyel annyit, hogy vársz…

A kislanyok agyat annyira átmostak ezekkel a csillámmal meghintett mesékkel, hogy mára már mindenki hercegnő akar lenni.

Elismerem, szép mesék, de ha azt nézzük, hogy a Csipkerózsikában a csajszi csak elaludt és nem csinált semmit, ahogy a Hófehérkében is, akkor én azt mondom, hogy megmutathatod a gyereknek, de ne ezek legyenek az alapjai, a fő motivációi.

És akkor még abba bele se mentem, hogy ezeknek a meséknek mi volt a valódi változatuk. Hogy Csipkerózsikát megerőszakolta a herceg, vagy Hófehérke mostohája nem halt meg, henem forró, vas cipőt adtak rá, hogy abban rohangaljon.

Valahogy megértem, hogy a Disney miért nem ezt akarta megmutatni a gyerekenek, de ennyire nyálasra és elveszettre se kellett volna fogni a figurát.

Ami mondjuk itt is érdekes és javítsatok ki ha tevedek, de majdnem mindegyik Disney filmben meghal, vagy meghalt a főhős egy, esetleg két szülője. “Ez egy boldog családi musical.”. Hát hogyne…

Szóval nagyon sok ellentmondás van benne ami miatt én nem is szerettem soha.

De eltertünk kicsit a targytól!

Ezt a könyvet szerintem minden lánynak olvasnia kéne, hogy ne a Disney nyújtotta hercegnők legyenek nekik azok akikre tényleges gondolnak felnőtt korukban is, ha meghallják ezt a szót!

Na ez a könyv megismerteti velünk a kemény valóságot!

Ezekből az ízig-vérig nőkből kellene filmet csinálni, mert ellenben azokkal a hercegnőkkel, akik eszünkbe jutnak e szó hallatán, páratlanok, és igaz néhol brutalisak, de ők tenyleg éltek!!!

Kedvenc idézetem a könyvből: “Napjainkban a legtöbb kislány szükségszerűen hercegnőmániás lesz. A Disney 2000-ben kitalálta, hogy a filmjeit a főszereplők közös jellemzőivel, hercegnői címekkel népszerűsítik. Ezzel kitört a hercegnőjárvány… A törtènelmi hercegnők olykor dicső tetteket vittek véghez, máskor viszont rettenetes doldokat műveltek… Ahhoz azonban kétség sem férhet, hogy ezek a mesék igazi hercegnőkről és igazi nőkről szólnak. Talán úgy kezdődnek, hogy ” Egyszer volt, hol nem volt…” , de a szereplők nem feltétlen éltek boldogan, míg meg nem haltak.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s