A sivatag hercegnője

Tartalom:

” Bagdad, ​hastáncosok, fűszeres illatok, földet-eget megmozgató szerelmek világa!

A kislány Zubeida élete csupa kaland, amíg a bagdadi bazársoron lakik. De a gondtalan napok véget érnek, amikor az apja tartozása miatt eladják őt a mara házba, ahol hastáncosokat nevelnek.

Nem elég szépnek lenni, a tehetség is kell, hogy átvészelje a nehézségeket. Egy nap szemet vet rá a síita főimám, de Zubeida retteg a férfitől.

A sors közbeszól, és Bagdadban árvíz támad.

Zubeida éppen csak megmenekül, és egy titokzatos, jóképű férfival kell átvészelnie napokat egy szigeten.

Vajon az-Zahir mit érez iránta?

Tudja szeretni szívből, szenvedélyesen, vagy csak tárgyként kezeli?

Miért hagyja őt faképnél? Találkoznak még valaha?

És mit tehet Zubeida, amikor újra felbukkan a gyűlöletes imám, és magának követeli őt?

Zubeida a szerelem szabadságáért küzd egy olyan világban, ahol a nőknek kevés joguk van választani és ellentmondani.”

Élhetsz-e szabadon egy olyan világban ahol az élethez sincsen jogod?

Maga az arab világ sokszor elkápráztat minket, mesés kincseivel, történeteivel, ételeivel és mesés táncaival. Ám csak kevesen lebbentik fel a fátylat valódi arca elől. Az arab kultúrákban ugyanis a nőknek annyi joguk sincs, hogy eldönthetnék kivel kössék egybe az életüket, vagy egyáltalán mit szeretnének csinálni. Olyan számba veszik őket mint az állatokat akiket ha kedvük tartja büntetlenül meg is ölhetnek…

Eme zord és néhol morbid világ olykor felfedi valódi kilétét, de sosem láthatunk igazán a fájdalmak mögé, hacsak mi magunk meg nem éltük azt.

Bár maga a könyv könyörtelenül bemutatja egy gyermek, egy lány és végül egy nő életét, mégsem marad el mellette a csodálatos szerelmi szál, az elmarathatatlan varázslat ami az arab földben rejtőzik és a szemet gyönyörködtető leírások amiktől szinte belénk ivódik ez az ország.

Bár a történet teljesen nem fogott meg, mégis csodáltam hiszen szeretem az olyan könyveket amik bepillantást adnak a “kulisszák mögé”.

A főhősnőt viszont imádtam! Zubeida egy erőteljes személyiségű karakter volt az egész könyv során. Kiállt a jogaiért és mégegy olyan világban amibel belekényszerítették is kihozta a legjobbat amit csak tudott.

Kedvenc idézetem a könyvből: ” A mahasti befelé forduló művészet, bármit hisznek is róla. „Föl kell olvasztani az érzéketlen szíveket” − csendültek bennem Atifah szavai. Az a hastáncos, aki láthatólag a jelenlévők kegyeibe óhajt férkőzni, és ennek tanújelét is adja, a szerény előadók közé sorolja magát. Megjegyzem, belőlük van több a világban. S az emberek zöme is úgy véli, helytelenül, hogy a mahasti egyenlő a kacérkodással, amellyel a lány fölkínálja magát a férfinak.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s